Istnieje zaskakująco wiele przepisów na sosy. Są nawet takie, które można podawać jako samodzielne danie. Chodzi o słynnego Bolognese. Mięso mielone, śmietana, aromatyczne przyprawy i warzywa-polizaj palce!
Składniki
- mielona wieprzowina - 500 g
- pomidory - 400 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- bazylia - 2 gałązki
- śmietana (o zawartości tłuszczu 33%) – 3 art.
- pasta pomidorowa - 1 art.
- oliwa z oliwek - 30 ml
- liść laurowy - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory, bazylię, obraną cebulę i czosnek. Pozostaw kilka małych liści bazylii do podania.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj mięso mielone i smaż przez 5 minut na dużym ogniu. Spróbuj ugniatać wszystkie duże kawałki szpatułką.
Dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, pomidory, posiekaną bazylię, sól i mielony pieprz.
Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj śmietanę, liść laurowy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Przenieś sos do ładnego naczynia i udekoruj liśćmi bazylii.