sosy 22.01.2022

włoski sos boloński

30 min
4 porcje
Włoski sos bolognese
anna_shepulova, stock.adobe.com
0

Istnieje zaskakująco wiele przepisów na sosy. Są nawet takie, które można podawać jako samodzielne danie. Chodzi o słynnego Bolognese. Mięso mielone, śmietana, aromatyczne przyprawy i warzywa-polizaj palce!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pomidory, bazylię, obraną cebulę i czosnek. Pozostaw kilka małych liści bazylii do podania.

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.

Dodaj mięso mielone i smaż przez 5 minut na dużym ogniu. Spróbuj ugniatać wszystkie duże kawałki szpatułką.

Dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, pomidory, posiekaną bazylię, sól i mielony pieprz.

Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Dodaj śmietanę, liść laurowy i gotuj przez kolejne 5 minut.

Przenieś sos do ładnego naczynia i udekoruj liśćmi bazylii.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy