Kwaśne smaki bardzo dobrze uzupełniają dania mięsne. Doskonałym tego przykładem jest sos ze śliwki wiśniowej do mięsa. Gotuję go z odrobiną cukru, aby zachować naturalny smak owoców. Wolę nie dodawać ostrej papryki.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- pietruszka - 10 g
- Olej roślinny - 3 art.
- czarny pieprz - 3 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- kolendra - 0,5 CZ. l.
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 50 g
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śliwkę wiśniową na pół i obierz.
Przełóż śliwkę wiśniową, pietruszkę, obrany czosnek i cebulę przez maszynkę do mięsa.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem, masłem i gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.
Zmiel przyprawy i sól w moździerzu.
Wlać do gotującego się sosu, gotować przez kolejne 5 minut i zdjąć z ognia. Gotowy sos ze śliwki wiśniowej należy parzyć przez kilka godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy