sosy 15.06.2023

sos ze śliwki wiśniowej do mięsa

20 min
6 porcji
Sos ze śliwki wiśniowej do mięsa
shintartanya, stock.adobe.com
0

Kwaśne smaki bardzo dobrze uzupełniają dania mięsne. Doskonałym tego przykładem jest sos ze śliwki wiśniowej do mięsa. Gotuję go z odrobiną cukru, aby zachować naturalny smak owoców. Wolę nie dodawać ostrej papryki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój śliwkę wiśniową na pół i obierz.

Przełóż śliwkę wiśniową, pietruszkę, obrany czosnek i cebulę przez maszynkę do mięsa.

Wymieszaj powstałą masę z cukrem, masłem i gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.

Zmiel przyprawy i sól w moździerzu.

Wlać do gotującego się sosu, gotować przez kolejne 5 minut i zdjąć z ognia. Gotowy sos ze śliwki wiśniowej należy parzyć przez kilka godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy