Słynny gruziński sos tkemali jest zrobiony ze śliwki wiśniowej. Idealnie owoce powinny być lekko zielonkawe. Dzięki temu uzyskasz bardzo kwaśny smak. W przepisie dodaję strąk chili, ale nie jest to konieczne.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- czosnek - 6 ząbki
- Chili - 1 strąk
- koperek - pół
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet winny - 2 art.
- woda - 3 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 100 g
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż umytą śliwkę wiśniową do głębokiego rondla, dodaj wodę i gotuj przez 10 minut.
Drobno posiekaj koperek, ostrą paprykę i obrane ząbki czosnku.
Delikatnie przetrzyj gotowaną śliwkę wiśniową przez sito.
Przenieś powstałą masę do grubościennej patelni i gotuj przez 5 minut.
Dodaj sól, chmiel suneli i mieloną kolendrę. Wszystko dobrze wymieszaj.
Dodaj olej roślinny, czosnek, chili i koperek. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Dodaj cukier, zmielony pieprz i kontynuuj gotowanie, aż cukier się rozpuści.
Wlej ocet winny, wymieszaj i wyłącz po 2 minutach. Gotowy sos podawaj na stole lub przechowuj w wysterylizowanym słoiku.