sosy 22.01.2022

sos tkemali

35 min
4 porcje
Sos tkemali
shintartanya, stock.adobe.com
0

Słynny gruziński sos tkemali jest zrobiony ze śliwki wiśniowej. Idealnie owoce powinny być lekko zielonkawe. Dzięki temu uzyskasz bardzo kwaśny smak. W przepisie dodaję strąk chili, ale nie jest to konieczne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż umytą śliwkę wiśniową do głębokiego rondla, dodaj wodę i gotuj przez 10 minut.

Drobno posiekaj koperek, ostrą paprykę i obrane ząbki czosnku.

Delikatnie przetrzyj gotowaną śliwkę wiśniową przez sito.

Przenieś powstałą masę do grubościennej patelni i gotuj przez 5 minut.

Dodaj sól, chmiel suneli i mieloną kolendrę. Wszystko dobrze wymieszaj.

Dodaj olej roślinny, czosnek, chili i koperek. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Dodaj cukier, zmielony pieprz i kontynuuj gotowanie, aż cukier się rozpuści.

Wlej ocet winny, wymieszaj i wyłącz po 2 minutach. Gotowy sos podawaj na stole lub przechowuj w wysterylizowanym słoiku.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy