sosy 04.02.2022

sos pomidorowy z bazylią

40 min
4 porcje
Sos pomidorowy z bazylią
mariontxa, stock.adobe.com
0

Zwykle robię własne sosy. Na szczycie listy moich letnich ulubionych znajduje się pomidor z bazylią. Jest to wszechstronny dodatek, który można łatwo połączyć z każdym daniem. Pomidory dla niej powinny być jak najbardziej dojrzałe i miękkie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pomidory i pokrój na średniej wielkości kawałki.

Zmiel pomidory w blenderze, aż będą gładkie.

Przetrzyj masę przez sito, aby usunąć pestki.

Ząbki czosnku obrać, lekko zmiażdżyć ostrzem noża i drobno posiekać.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj czosnek i smaż na złoty kolor.

Wlej masę pomidorową i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Oddziel liście bazylii od sztywnych łodyg i posiekaj.

Dodaj bazylię, sól, cukier i przyprawy do patelni z masą pomidorową. Mieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy