Zwykle robię własne sosy. Na szczycie listy moich letnich ulubionych znajduje się pomidor z bazylią. Jest to wszechstronny dodatek, który można łatwo połączyć z każdym daniem. Pomidory dla niej powinny być jak najbardziej dojrzałe i miękkie.
Składniki
- pomidory (soczyste) – 500 g
- bazylia - 3 gałązki
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- papryka - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i pokrój na średniej wielkości kawałki.
Zmiel pomidory w blenderze, aż będą gładkie.
Przetrzyj masę przez sito, aby usunąć pestki.
Ząbki czosnku obrać, lekko zmiażdżyć ostrzem noża i drobno posiekać.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj czosnek i smaż na złoty kolor.
Wlej masę pomidorową i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Oddziel liście bazylii od sztywnych łodyg i posiekaj.
Dodaj bazylię, sól, cukier i przyprawy do patelni z masą pomidorową. Mieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy