sosy 09.07.2023

sos do mięsa morelowego

35 min
4 porcje
Sos do mięsa morelowego
AnaMaria, stock.adobe.com
0

Sosy jagodowe i owocowe od dawna są uznawane za idealne uzupełnienie mięsa. Jednym z moich ulubionych jest ten sos morelowy. Uwielbiam gotować go latem w sezonie świeżych owoców, a teraz podzielę się wszystkimi sztuczkami tego procesu.

Składniki

  • morele - 300 g
  • cukier - 70 g
  • wino (czerwony suchy) – 30 ml
  • cebula - 70 g
  • sól - 3 g
  • woda - 75 ml
  • czosnek - 2 ząbki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki z moreli i pokrój miąższ.

Dodaj wodę, posiekaną cebulę, czosnek i zagotuj wszystko.

Gotuj przez 10 minut. Zmiel wszystko blenderem i dodaj resztę składników.

Gotuj sos przez kolejne 5-7 minut.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy