Jedną z głównych gwiazd kuchni japońskiej jest sos teriyaki. Można go kupić gotowy, ale często butelki sklepowe w ogóle nie spełniają oczekiwań. Sos w nich jest zbyt świeży, słony, płynny – ale cokolwiek. Dlatego wolę samodzielnie gotować teriyaki.
Składniki
- sos sojowy - 150 ml
- ocet ryżowy - 1 art.
- mielony imbir - 1 łyżeczka
- czosnek (suszone) – 1 łyżeczka
- brązowy cukier - 4 łyżeczka
- skrobia - 3 łyżeczka
- miód - 1 art.
- woda - 80 ml
- oliwa z oliwek - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem skrobi i wody na patelni.
Doprowadzić do wrzenia, mieszając i gotować przez minutę.
Rozcieńczyć skrobię w wodzie.
Wlej do teriyaki, kontynuując mieszanie.
Gotuj sos jeszcze trochę, aż będzie gęsty i pozwól mu ostygnąć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy