sosy 05.06.2023

klasyczny sos teriyaki

20 min
4 porcje
Klasyczny sos teriyaki
zhekos, stock.adobe.com
0

Jedną z głównych gwiazd kuchni japońskiej jest sos teriyaki. Można go kupić gotowy, ale często butelki sklepowe w ogóle nie spełniają oczekiwań. Sos w nich jest zbyt świeży, słony, płynny – ale cokolwiek. Dlatego wolę samodzielnie gotować teriyaki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem skrobi i wody na patelni.

Doprowadzić do wrzenia, mieszając i gotować przez minutę.

Rozcieńczyć skrobię w wodzie.

Wlej do teriyaki, kontynuując mieszanie.

Gotuj sos jeszcze trochę, aż będzie gęsty i pozwól mu ostygnąć.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy