Kuchnia francuska dała nam niesamowicie wiele różnorodnych sosów na każdą okazję. Jednym z nich jest sos berblan, którego przepis podzielę się z wami dalej. Technologia jest tutaj szczególnie ważna, więc postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku.
Składniki
- cebula - 0.5 kawałki
- wino (biały) – 100 ml
- tymianek (lub rozmaryn) – 2 gałązki
- oliwa z oliwek - 1 art.
- masło - 100 g
- sól - 1 szczypta
- ocet winny (biały) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i smaż do miękkości na oliwie z oliwek.
Dodaj ocet winny i wino. Dodaj liście tymianku i gotuj wszystko razem przez 5 minut.
Dokładnie odcedź sos i umieść w łaźni wodnej.
Dodaj masło na kawałki i mieszaj, gdy się rozpuści.
Ubij berblanc trzepaczką, aż zgęstnieje.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy