Zamień obiad w świąteczną ucztę. Wyjmij najpiękniejsze naczynia, zadzwoń do sąsiadów i ugotuj coś niezwykłego. Do tego idealna jest pyszna sałatka z mięsem. Niesamowite połączenie smaków zaskoczy wszystkich.
Składniki
- wołowina (stek) – 400 g
- Gruszka (duży) – 1 rzecz
- Mieszanka sałatek - 300 g
- orzechy włoskie (smażone) – garść
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- jogurt grecki - 100 ml
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- czosnek - 1 ząbek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę i osusz ręcznikami papierowymi.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż stek przez 2 minuty z każdej strony. Dostosuj stopień wysmażenia do swoich upodobań.
Połóż wołowinę na desce i pokrój na małe kawałki. Posyp solą i mielonym pieprzem.
Gruszkę pokrój i lekko usmaż na patelni grillowej.
Połącz wołowinę, gruszkę, mieszankę sałatkową, orzechy włoskie, mielony pieprz i sól.
Osobno wymieszaj jogurt, sok z cytryny, oliwę z oliwek i czosnek przepuszczony przez prasę.
Ubij powstałą masę blenderem przez 30-40 sekund.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj.