sałatki 22.01.2022

sałatka mięsna z wołowiną, gruszką i orzechami włoskimi

20 min
4 porcje
Sałatka mięsna z wołowiną, gruszką i orzechami włoskimi
grinchh, stock.adobe.com
0

Zamień obiad w świąteczną ucztę. Wyjmij najpiękniejsze naczynia, zadzwoń do sąsiadów i ugotuj coś niezwykłego. Do tego idealna jest pyszna sałatka z mięsem. Niesamowite połączenie smaków zaskoczy wszystkich.

Składniki

do sałatki:
do tankowania:
  • jogurt grecki - 100 ml
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sok z cytryny - 1 art.
  • czosnek - 1 ząbek

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę i osusz ręcznikami papierowymi.

Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż stek przez 2 minuty z każdej strony. Dostosuj stopień wysmażenia do swoich upodobań.

Połóż wołowinę na desce i pokrój na małe kawałki. Posyp solą i mielonym pieprzem.

Gruszkę pokrój i lekko usmaż na patelni grillowej.

Połącz wołowinę, gruszkę, mieszankę sałatkową, orzechy włoskie, mielony pieprz i sól.

Osobno wymieszaj jogurt, sok z cytryny, oliwę z oliwek i czosnek przepuszczony przez prasę.

Ubij powstałą masę blenderem przez 30-40 sekund.

Wlej sos do sałatki i wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy