
Trudno znaleźć idealny kwas chlebowy w sklepie. Często jest gorzki, słodki lub zbyt mocny. Z tego powodu porzuciłem poszukiwania i nauczyłem się robić drinka w domu. Opowiadam przepis na kwas chlebowy ze słodu żytniego i suchych drożdży.
Składniki
- słód (żyto) – 80 g
- suche drożdże - 2 łyżeczka
- cukier - pół szklanki
- rodzynki - 10 sztuk
- woda (filtrowane) – 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj słód, zdejmij z ognia i wymieszaj. Schłodzić płyn w temperaturze pokojowej do 35-40 stopni.

Weź szklankę płynu, wlej do niej suche drożdże, cukier i wymieszaj.

Wlej powstały roztwór do rondla ze słodowaną wodą, wymieszaj i przykryj ręcznikiem na 10 godzin. Przez cały ten czas kwas chlebowy powinien znajdować się w ciepłym miejscu.

Odcedź płyn przez gazę, butelkuj i dodaj trochę rodzynek do każdej z nich.

Usuń kwas chlebowy na jeden dzień w lodówce.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy