napoje 22.01.2022

kwas chlebowy ze słodu żytniego i suchych drożdży

34 godz. 10 min.
10 porcji
Kwas chlebowy ze słodu żytniego i suchych drożdży
0

Trudno znaleźć idealny kwas chlebowy w sklepie. Często jest gorzki, słodki lub zbyt mocny. Z tego powodu porzuciłem poszukiwania i nauczyłem się robić drinka w domu. Opowiadam przepis na kwas chlebowy ze słodu żytniego i suchych drożdży.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę, dodaj słód, zdejmij z ognia i wymieszaj. Schłodzić płyn w temperaturze pokojowej do 35-40 stopni.

Kwas chlebowy ze słodu żytniego i suchych drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Weź szklankę płynu, wlej do niej suche drożdże, cukier i wymieszaj.

Kwas chlebowy ze słodu żytniego i suchych drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wlej powstały roztwór do rondla ze słodowaną wodą, wymieszaj i przykryj ręcznikiem na 10 godzin. Przez cały ten czas kwas chlebowy powinien znajdować się w ciepłym miejscu.

Kwas chlebowy ze słodu żytniego i suchych drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Odcedź płyn przez gazę, butelkuj i dodaj trochę rodzynek do każdej z nich.

Kwas chlebowy ze słodu żytniego i suchych drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Usuń kwas chlebowy na jeden dzień w lodówce.

Kwas chlebowy ze słodu żytniego i suchych drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy