
Nie wiem, jak zwykle mija lato, a w naszej rodzinie jest to czas niekończącego się picia kwasu chlebowego. Ostatnio zacząłem gotować go w dużych ilościach, zwłaszcza że mam sprawdzony przepis i zawsze okazuje się pyszny!
Składniki
- suche drożdże - 2 łyżeczka
- cukier - 300 g
- kwas cytrynowy - 2 łyżeczka
- rodzynki - garść
- woda (filtrowane) – 5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podgrzej wodę do temperatury 35-40 stopni.

Dodaj suche drożdże, 150 g cukru, kwas cytrynowy i dobrze wymieszaj.

Rozpuść pozostały cukier, aż się zrumieni i wlej również do wody.

Wymieszaj, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 dzień.

Odcedź kwas chlebowy przez gazę, butelkuj i dodaj trochę rodzynek do każdej z nich.

Włóż kwas chlebowy do lodówki na kolejny 1 dzień.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy