Latem staram się gotować dużo kompotów i napojów owocowych. Doskonale radzą sobie z pragnieniem, a jednocześnie nasycają organizm witaminami. Do moich ulubionych należą kompot brzoskwiniowy. Jest przygotowywany bez dodatków w ciągu kilku minut. A jeśli owoce są słodkie, można również wykluczyć cukier.
Składniki
- brzoskwinie - 500 g
- cukier - 180 g
- woda (filtrowane) – 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Brzoskwinie dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
Przeciąć na pół, obrać, posiekać.
Zagotuj wodę, dodaj brzoskwinie i gotuj przez 5 minut.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj cukier i wymieszaj. Nalegaj pod pokrywką przez co najmniej kwadrans.
Przenieś kompot brzoskwiniowy do przygotowanego pojemnika i wstaw do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy