Kwas chlebowy może być nie tylko chlebem. Istnieje wiele bardziej oryginalnych przepisów, które są bardzo ciekawe do wypróbowania. Co więcej, wszystkie są tak łatwe do przygotowania, jak to tylko możliwe – potrzebujesz tylko czasu. Dzielę się doskonałą opcją kaliny bez drożdży.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyślij umytą suszoną Kalinę do 3-litrowego słoika.
Rozpuść miód w litrze wody i wlej Kalinę.
Przykryj słoik szmatką i pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu na 7-10 dni.
Zdejmij wierzchnią warstwę przypominającą Kombuchę. Przenieś do czystego słoika.
Wymieszaj 3 litry wody i kolejną łyżkę miodu.
Wypełnij obrabiany przedmiot i ponownie przykryj szmatką.
Nalegaj na kwas chlebowy w temperaturze pokojowej przez około tydzień.
Następnie odcedź. Pozostały grzyb można ponownie wykorzystać w ten sam sposób.