Nawet dzieci i najbardziej wymagający goście nie mogą odmówić tak jasnej i kolorowej sałatki. I jest przygotowywany bardzo prosto, pomimo czasu gotowania ciecierzycy i soczewicy. Dla urody radzę podawać go na poduszce z zielonych liści.
Składniki
- ciecierzyca - 50 g
- soczewica - 50 g
- Dynia - 150 g
- jabłka - 2 kawałki
- pestki dyni - 1 art.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- suszone chili - 1 szczypta
- żurawina (suszone) – 1 garść
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ciecierzycę i soczewicę do miękkości zgodnie z instrukcjami producenta, ale nie rozgotuj.
Pokrój dynię w drobną kostkę i usmaż na oliwie z oliwek. Możesz piec lub gotować w inny wygodny sposób.
Pokrój jabłka w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Ładnie ułóż składniki na talerzach i posyp sałatkę nasionami, suszoną żurawiną i płatkami chili. Dla dzieci możesz zastąpić paprykę chili.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy