Kiedy burza śnieżna krąży za oknem, a wieczory stają się nieznośnie długie, nadszedł czas, aby przygotować aromatyczne i rozgrzewające napoje. Uwielbiam gotować pyszną galaretkę z mrożonych jagód ze skrobią. Jego wspaniały zapach przypomina lato.
Składniki
- mrożone jagody - 300 g
- skrobia - 4 art.
- cukier - 150 g
- woda (oczyszczona) – 2,2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić jagody w temperaturze pokojowej i dobrze zetrzeć
Zagotuj 2 litry wody, dodaj masę jagodową i gotuj przez 3 minuty.
Odcedź kompot, aby usunąć nasiona i skórki jagód.
Dodaj cukier i ponownie zagotuj.
Osobno wymieszaj skrobię z zimną wodą.
Wlej półfabrykat ze skrobią do gotującego się kompotu, ciągle mieszając.
Gotuj wszystko razem przez 3-5 minut, zdejmij z ognia i ostudź.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy