napoje 12.05.2023

kawa w stylu orientalnym

10 min
1 porcja
Kawa w stylu orientalnym
dinosmichail, stock.adobe.com
0

Miliony ludzi na całym świecie codziennie rozpoczynają poranek od kawy w stylu orientalnym. Gotuje się go w Turku, koniecznie dodając trochę soli. To świetnie podkreśla smak napoju i sprawia, że jest znacznie bogatszy. Ogólnie przyjęte zalecenia i proporcje są dalej w przepisie.

Składniki

  • Kawa mielona (bez zjeżdżalni) – 2 łyżeczka
  • woda - 200 ml
  • sól - na czubku noża
  • cukier - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej kawę i sól do Turku.

Napełnij zimną wodą i umieść na małym ogniu.

Gdy kawa się zagotuje, przesuń ją na bok i zbierz piankę łyżką.

Po kilku minutach ponownie podpal Turka i powtórz procedurę.

Po raz trzeci delikatnie odcedź kawę do rozgrzanej filiżanki i dodaj cukier do smaku.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy