Miliony ludzi na całym świecie codziennie rozpoczynają poranek od kawy w stylu orientalnym. Gotuje się go w Turku, koniecznie dodając trochę soli. To świetnie podkreśla smak napoju i sprawia, że jest znacznie bogatszy. Ogólnie przyjęte zalecenia i proporcje są dalej w przepisie.
Składniki
- Kawa mielona (bez zjeżdżalni) – 2 łyżeczka
- woda - 200 ml
- sól - na czubku noża
- cukier - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej kawę i sól do Turku.
Napełnij zimną wodą i umieść na małym ogniu.
Gdy kawa się zagotuje, przesuń ją na bok i zbierz piankę łyżką.
Po kilku minutach ponownie podpal Turka i powtórz procedurę.
Po raz trzeci delikatnie odcedź kawę do rozgrzanej filiżanki i dodaj cukier do smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy