Napój owocowy z mrożonej czarnej porzeczki to połączenie jasnego smaku i bogactwa witamin. Napój owocowy z porzeczek jest uważany za bardzo zdrowy napój, zaleca się go nawet pić na przeziębienia. Dlatego radzę spróbować ugotować go zimą.
Składniki
- czarna porzeczka - 300 g
- woda - 1 L
- cukier - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj składniki do przygotowania napoju owocowego. Najpierw wyjmij porzeczki z zamrażarki, aby jagody miały czas na rozmrożenie. Przygotuj wodę i cukier. Jeśli lubisz słodkie napoje owocowe, możesz zwiększyć ilość cukru.
Opłucz porzeczki, włóż jagody do durszlaka i pozwól, aby nadmiar wody spłynął. Możesz również wysuszyć jagody ręcznikiem papierowym.
Wymieszaj jagody z cukrem w rondlu i lekko je podgrzej, aby wypuściły sok.
Wstępnie zagotuj wodę i wlej do niej jagody starte z cukrem. Podpal i ponownie zagotuj. Gdy jagody się zagotują, wyłącz ogień.
Odcedź sok owocowy przez sito, aby usunąć ciasto. Pij na ciepło lub na zimno.