napoje 11.04.2023

kawa w Turku

7 min
1 porcja
Kawa w Turku
Ruslan Semichev, stock.adobe.com
0

Co może być przyjemniejszego rano niż zapach świeżo parzonej kawy rozlewający się po mieszkaniu? Tylko spokojnie cieszyć się orzeźwiającym napojem. Każdy prawdziwy miłośnik kawy zna sekrety robienia pysznej kawy w Turku. Dziś przygotujemy go razem.

Składniki

  • Kawa mielona - 1,5 łyżeczka
  • woda - 80 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • przyprawy i przyprawy - opcjonalnie
  • sól - na czubku noża

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej wymaganą ilość drobno zmielonej kawy do Turka.

Jeśli wolisz słodką kawę, dodaj cukier.

Wlej zimną wodę do Turki, aby dotarła do wąskiej części Turki.

Wymieszaj zawartość i umieść Turka na małym ogniu.

Opcjonalnie możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy do przygotowywanego napoju (ale nie przesadzaj !), a aby napój jeszcze bardziej ujawnił swój aromat, bariści i zapaleni kawowcy zalecają dodanie do kawy kilku kryształków soli (nie wpłynie to na smak napoju).

Gdy tylko piana zacznie pojawiać się na powierzchni napoju, zdejmij turkę z ognia i pozwól, aby piana trochę się uspokoiła. Następnie umieść Turka z powrotem na ogniu. Powtórz procedurę 3-4 razy. Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia kawy w Turku!

Aby gotowa kawa pozostała smaczna dłużej, radzę podgrzać filiżankę przed podaniem w dowolny wygodny sposób. Teraz ostrożnie wlej kawę z Turki do filiżanki cienkim strumieniem, starając się zachować pianę tak bardzo, jak to możliwe. Podawaj kawę natychmiast, na gorąco.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy