
Podobnie jak inne tradycyjny napoje, kwas chlebowy ma wiele interpretacji. Bardzo lubię kwas chlebowy, ponieważ najlepiej orzeźwia w upale. Więc dalej w przepisie powiem Ci, jak prawidłowo ugotować go w domu.
Składniki
- woda - 3.5 L
- świeże drożdże - 15 g
- cukier - 75 g
- chleb (żyto) – 500 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój chleb i osusz w piekarniku.
Włóż do czystego słoika i zalej 2 litrami wrzącej wody.
Pozostaw w ciepłym miejscu na 1.5 godziny.
Odcedź obrabiany przedmiot. Ponownie wlej kolejne 1,5 litra wrzącej wody do chleba.
Pozostaw obrabiany przedmiot w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny.
Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie zgodnie z instrukcją.
Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw obrabiany przedmiot w ciepłym miejscu na 12 godzin.
Odcedź kwas chlebowy, butelkuj i pozostaw w lodówce na kolejne pół dnia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy