Do kompotów jagodowych często dodaje się jabłka, śliwki, morele lub inne owoce. I tym razem proponuję dodać więcej cytrusów. Spodoba się wszystkim miłośnikom niezwykłych smaków w napojach! Szczególnie kompot jest dobry z lodem.
Składniki
- wiśnia - 300 g
- czerwona porzeczka - 300 g
- czarna porzeczka - 300 g
- pomarańcza - 1 rzecz
- cytryna - 1 rzecz
- Limonka - 1 rzecz
- grejpfrut - 1 rzecz
- cukier - 8-10 art.
- woda - 1.5-2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wszystkie jagody, dodaj cukier, zalej wodą i zagotuj.
Gotuj kompot przez około 5 minut na małym ogniu.
Dodaj pokrojone w plasterki cytrusy i gotuj kompot przez kolejne 5 minut.
Odcedź napój, aby skórka cytrusowa nie dała goryczy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy