Dalgona-kawa, której ojczyzną jest Korea Południowa, już dawno wyszła poza granice kraju i zdobyła uznanie miłośników kawy na całym świecie. Co to za napój? I czy można go ugotować w domu? Wolno. I dość proste. Zrozummy to.
Składniki
- kawa rozpuszczalna - 2 art.
- mleko - 300 ml
- woda - 2 art.
- cukier - 2 art.
- lód - 6 kostki
- mielony cynamon - opcjonalnie
- czekolada (tarty) – opcjonalnie, do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zanim zacznę gotować, pozwolę sobie podać kilka zaleceń. Najpierw ubij składniki mikserem. Możliwe jest zrobienie tego ręczną trzepaczką, ale będziesz musiał ubijać bardzo, bardzo długo. Po drugie, gotuj co najmniej 2 porcje kawy na raz, ponieważ mniej produktów nie będzie dobrze ubijać. Po trzecie, tradycyjna receptura kawy dalgon polega na stosowaniu kawy, wody i cukru w stosunku 1:1:1. Weź to pod uwagę podczas gotowania, aby twój napój był idealny!
Więc w głębokim pojemniku połącz suchą kawę rozpuszczalną, cukier i gorącą wodę.
Mikserem elektrycznym ubij miksturę, aż uzyska konsystencję gęstej piany o ładnym karmelowym kolorze. Mój proces ubijania zajmuje zwykle co najmniej 5 minut.
Umieść 3 kostki lodu w przezroczystych szklankach.
Wlej trochę więcej zimnego mleka do szklanek z lodem niż⅔.
Na wierzch ostrożnie ułóż ubitą mieszankę kawy.
Opcjonalnie możesz udekorować napój cynamonem lub startą czekoladą.