Galaretka ma wiele zalet. Po pierwsze, można go gotować zarówno na zimno, jak i na gorąco. A potem podawaj nie tylko jako napój, ale także jako deser lub sos. Po drugie, do jego przygotowania nadaje się szeroka gama owoców i jagód. Na przykład, co powiesz na galaretkę mandarynkową?
Składniki
- mandarynki - 600 g
- cukier - 8 łyżeczka
- skrobia - 2 art.
- woda - 1.5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyciśnij i odcedź sok z mandarynek.
Rozcieńczyć skrobię w szklance wody.
Pozostałą wodą zalej resztki mandarynek, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut po zagotowaniu.
Odcedź wywar, dodaj sok mandarynkowy i ponownie zagotuj.
Wlej skrobię, mieszając i gotuj galaretkę przez kolejne 3 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy