Uwielbiasz oryginalne herbaty? W takim razie bardzo polecam ten mongolski napój. Chodzi o dodatki i technologię parzenia, o których opowiem bardziej szczegółowo w przepisie. Oczywiście taka herbata bardzo różni się od zwykłego naparu, ale jest to wspaniała odmiana.
Składniki
- woda - 2 szklanki
- mleko - 2 szklanki
- sól - 0.25 łyżeczka
- Zielona herbata - 1 łyżeczka
- masło - 1 art.
- mąka - 1 łyżeczka
- kasza pszenna (proso) – 0.25 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mleko i wodę. Doprowadzić prawie do wrzenia, dodać zieloną herbatę i gotować przez 5 minut na małym ogniu.
Usmaż proso na maśle z mąką i solą na złoty kolor.
Dodaj proso do herbaty i gotuj przez 20-30 minut.
Wlej herbatę do filiżanek i dodaj łyżkę prosa.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy