napoje 13.06.2023

galaretka jagodowa ze skrobią

20 min
12 porcji
Kisiel z jagód ze skrobią
Alesia Berlezova, stock.adobe.com
0

Masz wolny czas? Gotuj pachnącą galaretkę z jagód ze skrobią! Gęsty napój poprawia pracę żołądka i zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Dodaj kilka rodzajów jagód, a otrzymasz cały bukiet witamin i składników odżywczych.

Składniki

  • jagody (dowolny) – 500 g
  • cukier - 250 g
  • skrobia - 5 art.
  • woda (oczyszczona) – 3 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel jagody w blenderze lub dobrze zetrzyj je tłuczkiem.

Przetrzyj powstałą masę przez sito.

Zagotuj 2,8 l wody, dodaj przecier jagodowy, cukier i gotuj przez 3 minuty.

Osobno wymieszaj skrobię z zimną wodą.

Wlej półfabrykat ze skrobią do gotującego się kompotu, ciągle mieszając.

Gotuj przez kolejne 3-5 minut i zdejmij z ognia.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy