Przygotuj się na specyficzny smak tego napoju. Ale biorąc pod uwagę, jak przydatny jest, całkiem możliwe jest cierpienie. Galaretka z całego owsa w łusce poprawia pracę żołądka, wzmacnia układ odpornościowy, a nawet zwiększa hemoglobinę.
Składniki
- owies (w łusce) – 200 g
- woda (oczyszczona) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj owies zimną wodą przez 6 godzin.
Odcedź, rozłóż ziarno do wyschnięcia na ręczniku.
Przełóż suchy owies przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.
Napełnij zimną wodą i gotuj przez 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na pół godziny.
Odcedź powstałą masę przez podwójną warstwę gazy i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy