napoje 02.06.2023

galaretka z całego owsa w łusce

25 min
8 porcji
Kisiel z całego owsa w łusce
detry26, stock.adobe.com
0

Przygotuj się na specyficzny smak tego napoju. Ale biorąc pod uwagę, jak przydatny jest, całkiem możliwe jest cierpienie. Galaretka z całego owsa w łusce poprawia pracę żołądka, wzmacnia układ odpornościowy, a nawet zwiększa hemoglobinę.

Składniki

  • owies (w łusce) – 200 g
  • woda (oczyszczona) – 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj owies zimną wodą przez 6 godzin.

Odcedź, rozłóż ziarno do wyschnięcia na ręczniku.

Przełóż suchy owies przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Napełnij zimną wodą i gotuj przez 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na pół godziny.

Odcedź powstałą masę przez podwójną warstwę gazy i podawaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy