Pamiętajmy dziś ten sam przepis na sowiecką "mimozę" z cebulą i masłem. Chociaż w każdej rodzinie sałatka była przygotowywana inaczej i być może pamiętasz nieco inną opcję. W takim przypadku powiem Ci, jak go przygotowaliśmy!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Łosoś w puszce wraz z masłem ułożyć na talerzu i rozgnieść widelcem.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Obierz jajka, oddziel białka od żółtek,zetrzyj.
Obierz ziemniaki, marchewki i zetrzyj na grubej tarce.
Wstępnie zamrozić masło i również zetrzeć.
Połowę ziemniaków włożyć do głębokiego talerza, posolić i posmarować majonezem.
Dodaj warstwami łososia w puszkach, cebulę i pozostałe ziemniaki. Ponownie dodaj sól i majonez.
Równomiernie rozprowadź marchewki, masło i białka zmieszane z pozostałym majonezem.
Posyp żółtkiem na wierzchu, udekoruj ziołami i włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę.