napoje 22.01.2022

kisiel z rokitnika

35 min
8 porcji
Galaretka z rokitnika
natalikaevsti, stock.adobe.com
0

Zawsze czekam z niecierpliwością na jesień, ponieważ o tej porze roku rokitnik dojrzewa. Pachnąca i zdrowa jagoda to prawdziwy dar natury. Nie przegap okazji, aby spróbować cudownej galaretki z rokitnika. Przygotowanie jest bardzo proste!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Rokitnik, dokładnie spłucz i wlej do rondla.

Dodaj zimną wodę, cukier i zagotuj na małym ogniu.

Gotuj przez 10 minut, zdejmij z ognia i dokładnie zmiażdż masę tłuczkiem.

Odcedź powstały gęsty kompot przez sito, wlej do rondla i wróć do małego ognia.

Rozcieńczyć skrobię w szklance zimnej wody i wlać cienkim strumieniem do płynu z rokitnika. Robiąc to, ciągle mieszaj.

Podgrzewaj wszystko razem przez 2 minuty na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Lekko ostudź galaretkę, wlej do kubków i udekoruj według własnego uznania.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy