napoje 22.05.2023

kwas chlebowy z cykorii i suchych drożdży

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kwas z cykorii i suchych drożdży
13smile, stock.adobe.com
0

W przeciwieństwie do wielu napojów gazowanych w sklepie, kwas chlebowy zwykle nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i dodatku cukru. A jeśli sam go ugotujesz, jego zalety są niezaprzeczalne. Złap oryginalny przepis na kwas z cykorii i suchych drożdży.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. Gotuj syrop przez 5 minut.

Dodaj cykorię, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.

Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć do około 35 stopni. Dodaj drożdże i kwas cytrynowy i wymieszaj.

Pozostaw obrabiany przedmiot na 2 godziny w ciepłym, ciemnym miejscu pod gazą. Mieszaj co pół godziny.

Wlej kwas chlebowy do butelek i pozostaw na kolejne 3-6 godzin, a następnie włóż do lodówki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy