
W przeciwieństwie do wielu napojów gazowanych w sklepie, kwas chlebowy zwykle nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i dodatku cukru. A jeśli sam go ugotujesz, jego zalety są niezaprzeczalne. Złap oryginalny przepis na kwas z cykorii i suchych drożdży.
Składniki
- woda - 4.5 L
- cukier - 450 g
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- cykoria - 2 art.
- suche drożdże - 1.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. Gotuj syrop przez 5 minut.
Dodaj cykorię, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć do około 35 stopni. Dodaj drożdże i kwas cytrynowy i wymieszaj.
Pozostaw obrabiany przedmiot na 2 godziny w ciepłym, ciemnym miejscu pod gazą. Mieszaj co pół godziny.
Wlej kwas chlebowy do butelek i pozostaw na kolejne 3-6 godzin, a następnie włóż do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy