W upalny dzień nic nie gasi pragnienia lepiej niż kwas chlebowy. Ale nie spiesz się, aby iść po niego do sklepu, ponieważ pyszny napój można przygotować samodzielnie. Polecam sprawdzony przepis na kwas chlebowy z czarnego chleba z drożdżami. Używam go od tylu lat i zawsze wynik jest doskonały.
Składniki
- czarny chleb - 400 g
- suche drożdże - 0,5 łyżeczka
- cukier - 250 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda (oczyszczona) – 5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój chleb na małe kawałki, połóż na blasze do pieczenia i wysusz w piekarniku przez 15 minut.
Wymieszaj wodę z cukrem, kwasem cytrynowym i zagotuj. Wyłącz ogrzewanie i ostudź do 35 stopni.
W przygotowanym pojemniku umieść ciepłe bułki tartej.
Dodaj drożdże, słodką wodę, przykryj gazą i umieść w ciepłym miejscu na 2 dni.
Odcedź, wlej do plastikowych butelek i wstaw do lodówki na 3 dni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy