Jeśli wolisz oryginalne przepisy, sprawdź ten napój. Niezwykły kwas chlebowy z chrzanem różni się technologiami gotowania, ale w dalszej części przepisu opowiem szczegółowo o każdym etapie. Ma wyraźny pikantny smak i aromat.
Składniki
- czarny chleb - 200 g
- cukier - 50 g
- suche drożdże - 8 g
- korzeń chrzanu - 30 g
- woda - 1.2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cienko pokrój chleb, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5-6 godzin.
Wyciśnij masę, odcedź i dodaj starty chrzan i resztę składników.
Pozostaw obrabiany przedmiot na kolejne 5 godzin.
Odcedź kwas chlebowy, w razie potrzeby dodaj miód i butelkuj.
Pozostaw na 1-2 dni w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy