napoje 28.05.2023

kwas arbuzowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kwas arbuzowy
Frostroomhead, stock.adobe.com
0

Kwas chlebowy to absolutnie klasyczny i tradycyjny napój. Ale jednocześnie ma wiele oryginalnych odmian. Na przykład taki kwas arbuzowy z pewnością spodoba się miłośnikom eksperymentów. Co więcej, jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć wymaga czasu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz miąższ arbuza ze skórki i nasion.

Zmiel, zalej wodą i zagotuj.

Zagotuj masę do gęstej śmietany. Przecedzić.

Zalej pozostałe ciasto kilkoma szklankami wrzącej wody i pozostaw na pół godziny.

Ponownie odcedź i wymieszaj z wywarem.

Dodaj syrop i drożdże zmieszane z cukrem.

Pozostaw kwas chlebowy w ciepłym miejscu na 4-5 godzin.

Ponownie odcedź, butelkuj i dodaj do każdego kolejną łyżkę cukru według uznania.

Pozostaw kwas chlebowy w zimnym miejscu na kolejne 2 dni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy