Kwas chlebowy to absolutnie klasyczny i tradycyjny napój. Ale jednocześnie ma wiele oryginalnych odmian. Na przykład taki kwas arbuzowy z pewnością spodoba się miłośnikom eksperymentów. Co więcej, jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć wymaga czasu.
Składniki
- arbuz - 1.5 kg
- woda - 6 L
- syrop (arbuz) – 0.5 szklanki
- cukier - 1 łyżeczka
- suche drożdże - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz miąższ arbuza ze skórki i nasion.
Zmiel, zalej wodą i zagotuj.
Zagotuj masę do gęstej śmietany. Przecedzić.
Zalej pozostałe ciasto kilkoma szklankami wrzącej wody i pozostaw na pół godziny.
Ponownie odcedź i wymieszaj z wywarem.
Dodaj syrop i drożdże zmieszane z cukrem.
Pozostaw kwas chlebowy w ciepłym miejscu na 4-5 godzin.
Ponownie odcedź, butelkuj i dodaj do każdego kolejną łyżkę cukru według uznania.
Pozostaw kwas chlebowy w zimnym miejscu na kolejne 2 dni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy