napoje 24.09.2022

kompot morelowy z kwasem cytrynowym

45 min
4 porcje
Kompot morelowy z kwasem cytrynowym
Olga Kriger, stock.adobe.com
0

Jeśli martwisz się, jak konserwacja będzie trwała do następnego sezonu, ten przepis jest dla ciebie. Kwas cytrynowy stanie się dodatkowym środkiem konserwującym dla bezpieczeństwa przedmiotu obrabianego. A także – nada kompotowi morelowemu przyjemną kwaskowatość.

Składniki

  • morele - 800 g
  • woda - 1.5 L
  • cukier - 250 g
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podziel morele na połówki, zalej wodą i zagotuj.

Dodaj cukier, gotuj przez 7-10 minut i wlej kompot do słoików.

Sterylizuj słoiki w garnku z wodą przez kolejne 10-15 minut, dodaj kwas cytrynowy i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy