napoje 12.06.2023

galaretka z mrożonego rokitnika ze skrobią

10 min
8 porcji
Galaretka z mrożonego rokitnika ze skrobią
strannik_fox, stock.adobe.com
0

Aby zapobiec beri-beri, zimą częściej gotuj galaretkę z mrożonego rokitnika ze skrobią. Jego jasny kolor, bogaty smak i aromat nie pozostawi nikogo obojętnym. Napój okaże się jeszcze bardziej interesujący, jeśli dodasz cynamon lub kilka gwiazd anyżu gwiazdkowego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozmrozić rokitnik w temperaturze pokojowej.

Zetrzyj jagody tłuczkiem i przetrzyj przez sito.

Zagotuj 1,8 litra wody, dodaj puree z rokitnika, cukier i gotuj przez 3 minuty.

Wymieszaj skrobię z zimną wodą.

Wlej cienki strumień obrabianego przedmiotu ze skrobią do gotującego się kompotu, ciągle mieszając.

Gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy