napoje 22.06.2023

galaretka żurawinowa ze skrobią

20 min
8 porcji
Kisiel żurawinowy ze skrobią
Dariia Belkina, stock.adobe.com
0

Napój witaminowy można przygotować przez cały rok, używając świeżych i mrożonych jagód. Galaretka żurawinowa gotowana ze skrobią jest bardzo prosta. Ilość cukru wskazana w przepisie można zmienić według własnego gustu, ale nie zapominaj, że żurawina to kwaśna jagoda.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść żurawinę na patelni i dobrze zetrzyj tłuczkiem.

Wlej 2 litry wody i gotuj przez 5 minut.

Przecedzić przez sitko lub podwójną warstwę gazy.

Wymieszaj powstały płyn z cukrem i ponownie zagotuj.

Wymieszaj skrobię z pozostałą wodą.

Wlej drobny strumień skrobi do gotującego się kompotu i gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając.

Zdejmij z ognia i odłóż na bok do ostygnięcia.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy