napoje 02.06.2023

kompot z mrożonej żurawiny

14 min
12 porcji
Kompot z mrożonej żurawiny
alexshyripa, stock.adobe.com
0

Zimą możesz również gotować aromatyczne kompoty. A teraz nie mówimy nawet o suszonych owocach. Proponuję ugotować kompot z mrożonej żurawiny. Jeśli nie zaopatrzyłeś się w zdrowe jagody w sezonie, możesz je łatwo kupić w najbliższym supermarkecie.

Składniki

  • żurawina (mrożony) – 500 g
  • cukier - 250 g
  • woda (oczyszczona) – 3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż mrożoną żurawinę do durszlaka i opłucz pod bieżącą wodą.

Zagotuj wodę, dodaj żurawinę i gotuj przez 5 minut.

Dodaj cukier, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.

Przykryj kompot pokrywką i zaparzaj przez 15 minut. Odcedź i wlej do przygotowanych butelek.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy