napoje 26.05.2023

Biały kwas chlebowy

26 godz. 0 min.
1 puszka 3 l
Biały kwas chlebowy
Vera.FoodandGarden, stock.adobe.com
0

Biały kwas chlebowy to niejednoznaczny napój z wieloma odmianami i przepisami kulinarnymi. W przeciwieństwie do tradycyjnego ciemnego, biały kwas chlebowy nie zawiera drożdży. To najlepszy naturalny napój, który zaspokoi pragnienie w upalny dzień! Kwas chlebowy jest również idealny do okroshki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej mąkę żytnią do trzylitrowego słoika.

Zagotuj wodę i wlej mąkę do słoika wrzącą wodą. Dobrze wymieszaj i ostudź, aż będzie lekko ciepły.

Dodaj cukier i zakwas żytni. Na tym etapie możesz opcjonalnie dodać chrzan i świeżą miętę, jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrafinowaną wersję napoju.

Pozostaw napój w słoiku na jeden dzień w cieple. W rezultacie kwas chlebowy stanie się gazowany i wystarczająco nasycony, a osad pozostanie na dnie puszki.

Przefiltruj napój przez 2 warstwy gazy i wlej do butelek lub słoików. Dodaj trochę soli do gotowego kwasu chlebowego i wyślij do lodówki.

Ważne! Fusy z kwasu (to, co pozostało na dnie słoika) można wykorzystać do przygotowania kolejnej porcji napoju.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy