Biały kwas chlebowy to niejednoznaczny napój z wieloma odmianami i przepisami kulinarnymi. W przeciwieństwie do tradycyjnego ciemnego, biały kwas chlebowy nie zawiera drożdży. To najlepszy naturalny napój, który zaspokoi pragnienie w upalny dzień! Kwas chlebowy jest również idealny do okroshki.
Składniki
- woda - 3 L
- mąka żytnia - 100 g
- zakwas (żytnia) – 100 g
- cukier - 3 art.
- sól - do smaku
- Chrzanów (opcjonalnie) – do smaku
- mięta (opcjonalnie) – do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej mąkę żytnią do trzylitrowego słoika.
Zagotuj wodę i wlej mąkę do słoika wrzącą wodą. Dobrze wymieszaj i ostudź, aż będzie lekko ciepły.
Dodaj cukier i zakwas żytni. Na tym etapie możesz opcjonalnie dodać chrzan i świeżą miętę, jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrafinowaną wersję napoju.
Pozostaw napój w słoiku na jeden dzień w cieple. W rezultacie kwas chlebowy stanie się gazowany i wystarczająco nasycony, a osad pozostanie na dnie puszki.
Przefiltruj napój przez 2 warstwy gazy i wlej do butelek lub słoików. Dodaj trochę soli do gotowego kwasu chlebowego i wyślij do lodówki.
Ważne! Fusy z kwasu (to, co pozostało na dnie słoika) można wykorzystać do przygotowania kolejnej porcji napoju.