napoje 22.05.2023

kwas chlebowy z rabarbaru w domu

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kwas rabarbarowy w domu
uventa, stock.adobe.com
0

Kwas chlebowy ma głębokie korzenie w kulturze gastronomicznej Europy Wschodniej i jest częścią kuchni narodowej wielu krajów. Oprócz klasycznych przepisów na chleb i zakwas, istnieje wiele bardziej oryginalnych opcji. Na przykład kwas rabarbarowy, który jest tak łatwy do zrobienia w domu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.

Napełnij wodą, zagotuj, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.

Odcedź bulion, dodaj miętę i pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć. Ponownie odcedź.

Podgrzej wywary do 35-40 stopni, dodaj drożdże i wymieszaj.

Pozostaw kwas chlebowy na 10-12 godzin.

Butelkuj go.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy