Kwas chlebowy ma głębokie korzenie w kulturze gastronomicznej Europy Wschodniej i jest częścią kuchni narodowej wielu krajów. Oprócz klasycznych przepisów na chleb i zakwas, istnieje wiele bardziej oryginalnych opcji. Na przykład kwas rabarbarowy, który jest tak łatwy do zrobienia w domu.
Składniki
- rabarbar - 400 g
- woda - 2 L
- mięta - 10 g
- cukier - 0.5 szklanki
- suche drożdże - 1 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.
Napełnij wodą, zagotuj, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.
Odcedź bulion, dodaj miętę i pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć. Ponownie odcedź.
Podgrzej wywary do 35-40 stopni, dodaj drożdże i wymieszaj.
Pozostaw kwas chlebowy na 10-12 godzin.
Butelkuj go.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy