napoje 14.05.2023

kwas buraczany w domu

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kwas buraczany w domu
Fotema, stock.adobe.com
0

Czy słyszałeś kiedyś o kwasie buraczanym? Jeśli jeszcze nie, na pewno potrzebujesz takiego przepisu! Idealny, bardzo zdrowy i smaczny, jasny, a nawet niedrogi – a czego jeszcze potrzebujesz? Wykonanie takiego kwasu chlebowego w domu nie jest trudne. Chyba że będziesz musiał trochę poczekać.

Składniki

  • Burak - 1 kg
  • chleb (żyto) – 1 skorupa
  • brązowy cukier - 0.5 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • woda - 2.5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj buraki lub cienko pokrój.

Wyślij go do czystego słoika, dodaj sól i cukier i zalej wodą.

Dodaj skórkę chleba, przykryj kwas chlebowy gazą i pozostaw na 5 dni w ciepłym miejscu.

Odcedź kwas chlebowy i butelkuj.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy