Prosty przepis, do którego potrzebujesz zwykłej maszynki do mięsa. Sok z aronii jest koniecznie przygotowywany z dodatkiem wody, ponieważ same jagody są dość suche. Jeśli chodzi o cukier, lepiej skupić się na swoim smaku.
Składniki
- Aronia - 1 kg
- cukier - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz aronię i włóż do zamrażarki na 1 dzień.
Przełóż mrożone jagody przez maszynę do mięsa.
Włóż powstałą masę do gazy i dobrze wyciśnij.
Zagotuj wodę, dodaj pozostałe ciasto i gotuj przez 2 minuty. Wyłącz ogrzewanie i odłóż na bok do ostygnięcia.
Odcedź, dodaj cukier i skoncentrowany sok.
Ponownie zagotuj, gotuj przez 1 minutę i wyłącz ogrzewanie. Gotowy sok z aronii należy schłodzić przed podaniem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy