
Przepis dla tych, którzy nie boją się trudności. Będziesz musiał majstrować przy rolce z wątroby, ale w końcu otrzymasz niesamowicie smaczną i oryginalną przekąskę. Konwencjonalnie cały proces można podzielić na trzy etapy: pracę nad podstawą wątroby, pieczenie warzyw i montaż rolki.
Składniki
- wątroba - 800 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- masło - 30 g
- mąka - 100 g
- majonez - 100 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel wątrobę w blenderze.
Wymieszaj powstałą masę z mąką, ubitymi jajkami, solą, przyprawami i miękkim masłem.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, wlej grubą warstwę ciasta wątrobowego i spłaszcz.
Wyślij obrabiany przedmiot na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Wyjmij ciasto z piekarnika i zwiń je razem z pergaminem. Odłóż na bok na 15 minut.
Posiekaj marchewkę, obraną cebulę i paprykę.
Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj marchewki, paprykę i gotuj przez 5-7 minut.
Posyp solą, pieprzem i wymieszaj.
Rozwiń bułkę, oddziel ciasto od papieru i posmaruj majonezem.
Ułóż pieczone warzywa, równomiernie rozprowadź i ponownie zwiń bułkę.
Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.