
Ten oryginalny Azjatycki przepis oferuje idealne połączenie krewetek, warzyw i aromatycznych przypraw zawiniętych w cienką warstwę chrupiącego ciasta. Smażone sajgonki to wspaniała przekąska na każdą okazję lub po prostu pyszna uczta na rodzinny obiad.
Składniki
- krewetki (obrane) – 200 g
- kapusta pekińska - 200 g
- marchew - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- szczypiorek - 3 pióra
- sos sojowy - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- olej sezamowy - 1 CZ. l.
- mąka - 1 art.
- woda - 2 art.
- papier ryżowy - 10-15 arkusze
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój krewetki na kawałki, marchewki w paski i posiekaj Pekin.
Drobno posiekaj zieloną cebulę i przełóż czosnek przez prasę.
Smaż czosnek na łyżce oleju przez kilka sekund.
Ułóż krewetki i jeszcze kilka minut przyrumień.
Dodaj warzywa i smaż przez kolejną minutę na dużym ogniu, mieszając.
Dodaj sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy do smaku. Smaż przez kolejne 2 minuty.
Wrzuć nadzienie do durszlaka i ostudź.
Wymieszaj mąkę i 2 łyżki wody.
Namocz papier ryżowy zgodnie z instrukcją, ułóż nadzienie i zwiń ciasne rolki.
Aby krawędzie lepiej przylegały, zwilż je wodą i mąką.
Usmaż sajgonki na oleju ze wszystkich stron, aż się zarumienią.