Uwielbiasz japońskie jedzenie? Następnie zdecydowanie musisz ugotować pieczone bułki z kurczakiem i ogórkiem. Ważne jest, aby umieścić je w rozgrzanym piekarniku i nie prześwietlać. Wyjmij przekąskę, gdy tylko "czapka" zacznie się topić.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 300 g
- filet z kurczaka (gotowane) – 200 g
- ogórki - 1 rzecz
- kawior gromadnika - 100 g
- ser - 50 g
- ser śmietankowy - 100 g
- nori - 2 liścia
- majonez (japoński) – 1 CZ. l.
- ocet ryżowy - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowany ryż wymieszać z octem, cukrem i odstawić na 10 minut.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę i skropić sosem sojowym.
Pokrój ogórki na kawałki wzdłużne.
Rozłóż bambusową matę na stole, umieść arkusz nori na wierzchu.
Ułóż warstwę ryżu i lekko ubij.
Na szerokiej krawędzi ułóż filet z kurczaka, ser śmietankowy i ogórki w paski.
Zwiń rolkę i pokrój na małe kawałki.
Zetrzyj twardy ser i wymieszaj z kawiorem gromadnika.
Ułóż bułki na wyłożonej blasze do pieczenia, na wierzch dodaj kawior gromadnika z serem.
Piecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Udekoruj pieczone bułki japońskim majonezem.