przekąski 22.01.2022

Bruschetta z tuńczykiem i ziołami

10 min
4 porcje
Bruschetty z tuńczykiem i ziołami
smspsy, stock.adobe.com
0

Jeśli masz szczęście zdobyć kawałek świeżego lub solonego tuńczyka-proponuję przygotować takie piękne bruschetty z ziołami na świąteczny stół. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Wygląda bardzo drogo i efektownie, ale odbywa się to w ciągu kilku minut.

Składniki

  • tuńczyk (filet) – 200 g
  • Bagietka - 4 plasterki
  • czosnek - 2 ząbki
  • Zieleń - 5 gałązki
  • bazylia - 6 listków
  • masło - 2 art.
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • mielony czarny pieprz - 1 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bagietkę na plastry o grubości około 1 cm i usmaż każdą z obu stron.

Wymieszaj masło z posiekanymi ziołami i zmiażdżonym czosnkiem. Posmaruj nim bagietkę.

Pokrój tuńczyka w średnią kostkę, sól, pieprz i skrop sokiem z cytryny. Tuńczyk jest świeży, słony lub wędzony.

Rozłóż tatar z tuńczyka na oleju i udekoruj bruschetty bazylią i innymi ziołami do smaku.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy