Bułki warzywne nie są gorsze niż bułki rybne. Zachowują ten szczególny posmak, za który tak bardzo cenimy kuchnię japońską. Podawaj je tradycyjnie-z sosem sojowym lub teriyaki, z wasabi i marynowanym imbirem.
Składniki
- okrągły ryż - 250 g
- woda - 400 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- nori - 4 liścia
- papryka - 1 rzecz
- pomidory - 1 rzecz
- sałata - 4 liścia
- ogórki - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj umyty ryż we wrzącej wodzie do miękkości.
Połącz ocet, sól i cukier, dodaj do ryżu i wymieszaj.
Na arkuszach nori ułóż równą warstwę ryżu, nie sięgając do krawędzi. Lekko zwilż krawędź wodą.
Pokrój wszystkie warzywa w paski i ułóż nadzienie po stronie przeciwnej do wolnej krawędzi. Dodaj sałatę.
Zwinąć ciasne rolki specjalną matą i pokroić wilgotnym nożem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy