Lekką sałatkę z gotowanych warzyw można przygotować na różne sposoby. Ktoś lubi bardziej słony lub pikantny, a ktoś lubi po prostu klasyczny przepis. Proponuję spróbować winegret z zieloną cebulą i czosnkiem. Można go podawać z makaronem, rybą lub mięsem.
Składniki
- Burak (gotowane) – 300 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- kapusta kiszona - 150 g
- ogórki (słone) – 2 kawałki
- szczypiorek - 2 stem
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny (bez zapachu) – 60 ml
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ugotowane ziemniaki, buraki i marchewkę. Usuń łuskę z czosnku.
Pokrój ogórki i gotowane warzywa w drobną kostkę. Złóż wszystko do głębokiej miski.
Dodaj kiszoną kapustę, sól, olej roślinny, wyciśnij czosnek przez prasę.
Delikatnie wymieszaj winegret łyżką, uważając, aby nie zmiażdżyć miękkich warzyw.
Przełóż sałatkę na ładny talerz i posyp drobno posiekaną zieloną cebulą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy