Sałatka Tbilisi to wizytówka słonecznej Gruzji. Nietrudno zgadnąć, że danie ma pikantny smak. Zamiast mielonej papryki można użyć świeżej czerwonej papryki w strąkach. W takim przypadku należy go pokroić tak drobno, jak to możliwe.
Składniki
- wołowina (gotowane) – 250 g
- czerwona fasola (puszka) – 1 Bank
- papryka - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- orzechy włoskie - garść
- kolendra - 20 g
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet winny - 1 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- chmiel-suneli - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj wołowinę, kolendrę i obraną paprykę
Osusz orzechy włoskie na patelni i posiekaj w blenderze.
Cebulę obrać, pokroić i skropić octem winnym.
Połącz wołowinę, paprykę, cebulę, kolendrę, orzechy i umytą fasolę.
Wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj sól, pieprz i chmiel suneli.
Dopraw sałatkę olejem i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy