przekąski 22.01.2022

marynowana cukinia w plasterkach chili

40 min
2 porcje
Cukinia marynowana w plasterkach z chili
istetiana, stock.adobe.com
0

Cukinia to wspaniałe warzywo do marynat na każdy gust. Sam w sobie jest neutralny, więc jest dobrze nasycony przyprawami. Jednocześnie zachowuje przyjemną teksturę i schludny wygląd. Przede wszystkim lubię marynować cukinię w cienkich plasterkach z chili.

Składniki

  • cukinia - 500 g
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • Olej roślinny - 100 ml
  • ocet - 3 art.
  • cukier - 2 łyżeczka
  • czosnek - 2 ząbki
  • ostra czerwona papryka - 1 strąk
  • mielony czarny pieprz - 1 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię pokroić w bardzo cienkie plasterki, posolić i odstawić na pół godziny. Następnie spuść nadmiar soku.

Drobno posiekaj ostrą paprykę i przełóż czosnek przez prasę.

Wymieszaj je z olejem roślinnym. Dodaj cukier, pieprz i ocet i jeszcze raz wymieszaj.

Cukinię szczelnie włożyć do słoika, zalać marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy