Cukinia to wspaniałe warzywo do marynat na każdy gust. Sam w sobie jest neutralny, więc jest dobrze nasycony przyprawami. Jednocześnie zachowuje przyjemną teksturę i schludny wygląd. Przede wszystkim lubię marynować cukinię w cienkich plasterkach z chili.
Składniki
- cukinia - 500 g
- sól - 0.5 łyżeczka
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 3 art.
- cukier - 2 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokroić w bardzo cienkie plasterki, posolić i odstawić na pół godziny. Następnie spuść nadmiar soku.
Drobno posiekaj ostrą paprykę i przełóż czosnek przez prasę.
Wymieszaj je z olejem roślinnym. Dodaj cukier, pieprz i ocet i jeszcze raz wymieszaj.
Cukinię szczelnie włożyć do słoika, zalać marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy