sałatki
16.12.2022
Sałatka warstwowa z marynowanymi grzybami, szynką, serem i jajkami
20 min
5 porcji
Zrób tę sałatkę raz, a na zawsze znajdzie się w Twoim świątecznym menu. Danie jest przewiewne, obfite i smaczne. Wypróbuj różne rodzaje sera, szynki i zdecyduj się na opcje, które najbardziej Ci się spodobają.
Składniki
- szynka - 300 g
- marynowane grzyby - 300 g
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- ser - 150 g
- majonez - 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój szynkę i marynowane grzyby.
Jajka obrać, podzielić na białka i żółtka.
Zetrzyj białka i ser, zetrzyj żółtka widelcem.
Użyj pierścienia do gotowania, aby ułożyć szynkę i grzyby warstwami.
Białka wymieszać z solą, pieprzem, majonezem i ułożyć na grzybach.
Dalej są warstwy sera i żółtek.
Sałatkę można ozdobić ziołami i posmarować boki majonezem. Przed podaniem naczynie należy podawać w lodówce przez kilka godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy