Latem do bezmięsnego menu należy dodać więcej dań ze świeżych warzyw. Wśród nich musi być chude ciasto z cukinii. Możesz go ugotować według tego przepisu. W ramach eksperymentu spróbuj zastąpić mąkę mielonymi płatkami owsianymi.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj cukinię, a następnie lekko ściśnij, aby usunąć nadmiar soku.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Połącz cukinię, cebulę, mąkę, skrobię, sodę, mielony pieprz i sól.
Rozłóż ciasto małymi porcjami na natłuszczonej patelni i smaż na złoty kolor z obu stron. Powtarzaj czynności,aż skończy się ciasto.
Wymieszaj chudy majonez i czosnek przepuszczony przez prasę. Możesz dodać do smaku mielony pieprz, trochę kolendry lub ziół.
Złóż chude ciasto z cukinii, obficie smarując ciasta przygotowanym sosem. Udekoruj według własnego uznania i wstaw do lodówki na kilka godzin.