Mówię Ci, jak prawidłowo smażyć grzyby w panierce, aby zachowały swój kształt, pozostały soczyste i dobrze usmażone. To wcale nie jest trudne, więc na pewno ci się uda! Wolę podawać grzyby z sosem czosnkowym.
Składniki
- pieczarki - 200 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko - 100 ml
- mąka - 50 g
- bułka tarta - 50 g
- Olej roślinny - 250 ml
- sól - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz grzyby z brudu i pokrój je na duże kawałki. Małe pieczarki można pozostawić w całości.
Gotuj grzyby przez 10 minut po ugotowaniu w lekko osolonej wodzie.
Ubij jajka z mlekiem, solą i pieprzem na lekką pianę.
Wyślij pieczarki do ciasta jajecznego, a następnie do mąki, ponownie do jajka i do bułki tartej.
Smażyć na dużej ilości oleju na złoty kolor, a następnie ułożyć na papierowych serwetkach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy