Główną atrakcją tej sałatki jest smażony bakłażan. Jak się okazało, doskonale komponują się z warzywami i szprotami. Pamiętaj, aby namoczyć bakłażana przed pieczeniem, aby usunąć nadmiar goryczy.
Składniki
- bakłażan - 1 rzecz
- szproty - 1 Bank
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- pomidory koktajlowe - 200 g
- szczypiorek - 2-3 pióra
- majonez - 2-3 art.
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana w plasterki i moczyć w osolonej zimnej wodzie przez 10-15 minut.
Osusz koła bakłażana i usmaż na oleju roślinnym. Przełóż na talerz i ostudź.
Pokrój jajka, szalotki, pomidory koktajlowe, szproty i bakłażany na kawałki mniej więcej tej samej wielkości.
Przenieś przygotowane składniki do salaterki, dopraw majonezem i wymieszaj. W razie potrzeby posolić.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy